Wega

Wega is de Leuvense Astronomische Vereniging. Deze naam is afkomstig van een van de helderste sterren aan de noordelijke hemelsfeer. Wega werd opgericht in oktober 1975 door enkele leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Leuven, die hun gemeenschappelijke interesse in astronomie wensten te delen. Tot de dag van vandaag is WEGA nog steeds de plaats in Leuven waar amateurstronomen, van alle leeftijden, samenkomen. In april 1990 werd WEGA een vereniging zonder winstoogmerk (v.z.w.).

Vergaderingen

We komen regelmatig op zaterdagavond samen in De Pit en starten officëel om 20u. Eindigen doen we rond 23u. Kom gerust eens langs als u geïnteresseerd bent! Kijk op de agenda voor data van komende activiteiten.

Officieel adres WEGA : Tervuursesteenweg 236, 3001 Leuven (Heverlee)

Rekeningnummer WEGA : Argenta 979-9940991-48

Voor meer informatie: kijk bij contact.

Historiek

In de eerste jaren na de oprichting van de vereniging, hielden de leden zich vooral bezig met het maken van deepsky foto’s (’s nachts dus). Marc Vanlaer, een van de leden, werd hiermee vrij bekend in Europa. Op het einde van de jaren ‘80 kregen de leden meer en meer interesse in het maken van telescopen. Dankzij Joost Verheyden, Robert Houdart en Roald Hayen heeft Wega nu een vrij groot arsenaal aan telescopen. Het was de introductie van de grote draagbare telescopen, met spiegels van 30 en 40 cm in diameter, in de lage landen.
Nu ligt de interesse terug meer bij het waarnemen en het organiseren van activiteiten zoals de sterrenkijkdag en onze cursus. De uitgeverij is nog steeds actief met eigen publicaties, onder andere met het in België en Nederland bekende “Cursusboek Sterrenkunde”.

Wega is niet enkel opgericht voor de amateurastronomen in binnen- en buitenland, maar is er ook voor buitenstaanders, voor wie WEGA elk jaar opnieuw verschillende activiteiten organiseert. Zo wordt er b.v. om de twee jaren door WEGA de unieke kans aangeboden om een beginnerscursus astronomie te komen volgen. Verder is er elk jaar ook de Nationale Sterrenkijkdag waar Wega aan meewerkt. Hou de agenda in de gaten voor meer informatie over deze activiteiten.

Vandaag telt Wega ongeveer 20 leden. Ben je geïnteresseerd in de activiteiten van WEGA (wekelijkse bijeenkomsten van de leden, waarnemen, cursussen, Sterrenkijkdagen, het uitgeven van nieuwe brochures/boeken), aarzel dan niet om eens langs te komen. Voor meer info kan je steeds het bestuur contacteren per e-mail.

Wega heeft ook een rijk gevulde bibliotheek, met boeken zowel in het Nederlands als in het Engels! Verder zijn er ook lopende abonnementen op de bekendste buitenlandse tijdschriften.

Club Activiteiten

Informatica

Meer en meer wint het gebruik van de computer aan belang in onze club. Onze website werd helemaal vernieuwd en wordt nu zo goed mogelijk up-to-date gehouden. Voor opmerkingen kan u steeds terecht bij de verantwoordelijke van deze site via een mailtje. U vindt ook een link naar onze club vanaf de site van Leuven of de VVS.

Cursus

Om de twee jaren geeft WEGA een beginnerscursus astronomie. Hiervoor is geen voorkennis vereist. Iedereen is dus welkom. Leden van onze club zijn de instructeurs. We gebruiken computer presentaties, een schoolbord en een cursusboek.

Sterrenkijkdag

Wega organizeert ook elk jaar een sterrenkijkdag waar iedereen gratis naar toe mag komen. Sinds het vvs jaarlijks een nationale sterrenkijkdag organiseert, stemmen wij de datum van onze sterrenkijkdag ook af op die datum. Maar wij houden wel maar 1 dag sterrenkijkdag. (terwijl die van het VVS meestal 2 dagen duurt)

Voorstellingen bij scholen

Wij gaan ook op bezoek bij scholen of nemen deel aan themadagen op aanvraag.
We kunnen dan onze tentoonstelling tonen, uitleg komen geven of als u eens wilt sterrenkijken kan dat ook. Overdag kan er natuurlijk enkel naar de zon worden gekeken (met bescherming uiteraard). En als het bewolkt is kan er natuurlijk ook niets gezien worden.
We zijn natuurlijk een amateur vereniging, hetgeen betekent dat wij gemakkelijker in het weekend beschikbaar gaan zijn als in de week.

Maar laat dat u er niet van weerhouden om contact op te nemen en eens te horen of we toch niet kunnen komen.

WIP

Iedereen mag gerust een artikel schrijven voor ons tijdschrift “WIP”. Hierin leest en verneemt u o.a. de laatste astronomische nieuwtjes, activiteiten, verslagen… en nog veel meer!

Uitgeverij

Een volledig overzicht krijgt u op uitgeverij.